1 Nisan 2020 Çarşamba

Biz Bize Yeteriz Türkiyem

BİZ BİZE YETERİZ TÜRKİYE'M





BİZ BİZE YETERİZ TÜRKİYE'M
Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın korona virüsle mücadele için "Biz bize yeteriz Türkiye'm" sloganıyla başlattığı ‘Milli Dayanışma Kampanyası’ toplumun yardımseverlik duygularını öne çıkararak büyük bir destek gördüğü açıktır.
Türkiye dayanışmaya hazır olduğunu gösterdi. Milli Dayanışma Kampanyası’na ilk günden toplumun her kesiminden destek yağdı. Siyasi partiler, sivil toplum örgütleri, eğitim ve spor camiası, sendikalar bu dayanışma kampanyasına desteklerini  açıkladılar.
Milletimiz zor durumda olanlara yardım alini her zaman açık tutmaktadır.
Milletimiz düşkün  ve borçlu olanlara  yardımını esirgemez.  Bu kampanya başlamadan önce bir çok kimse zaten yardımını yapıyordu. Dinimizde yapılan  iyilik ve yardımların  gizli tutulması  tavsiye edilir.
Ama devletimiz kurumsal olarak yardım kampanyası başlatması  kurumlarımızı ve vatandaşlarımızın yardım motivasyonunu artırmış olup, bağışların  çiğ gibi büyümesini sağlamıştır.
Dinimizde yardımlaşmaya ve dayanışmaya çok önem verilir.
Yüce Allah Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyrur :
” Onlar, Allah´a ve ahiret gününe inanırlar; iyiliği emreder, kötülükten men ederler; hayırlı işlere koşuşurlar. İşte bunlar iyi insanlardandır.” ( Âli İmrân Suresi 114. Ayet)
“Şüphesiz Allah, kendisine karşı gelmekten sakınanlar ve iyilik yapanlarla beraberdir.”( Nahl Suresi 128. Ayet)
“Kim bir iyilikle gelirse, artık onun için daha hayırlısı vardır; kim bir kötülükle gelirse, artık kötülükleri yapanlar, yalnızca yaptıklarıyla karşılık görürler.” (Kasas Suresi, 84. Ayet)
Peygamberimiz de yardım ve iyilikle ilgili şöyle buyurmaktadır:
"Çorba pişirdiğinde suyunu biraz fazla koy, sonra komşularına bak, uygun bir şekilde çorbadan onlara ikram et."
(Müslim, Birr, 143)
"Kim darda kalan borçluya zaman tanırsa yahut (alacağının tamamını veya bir kısmını) borçluya bağışlarsa, Allah onu, başka hiçbir gölgenin (himayenin) olmadığı kıyamet gününde kendi arşının gölgesinde (himayesinde) gölgelendirecektir."
(Tırmizi,Büyü',67)
Peygamber(s.a.v.) bize şu yedi şeyi emretti: "Hastayı ziyaret etmek, cenazeyi (kabre kadar) takip etmek, aksırana Allah'tan rahmet dilemek, zayıfa yardım etmek, mazluma yardım etmek, selâmı yaymak ve yemin edenin yeminini tasdik etmek."
(Buhari,İsti'zan,8)
"Her iyilik bir sadakadır."
(Buhari,Edeb,33)
Yardım ve iyiliklerimizi hiçbir zaman eksik etmeyelim. Yeri ve zamanı gelince yardımlarımızı esirgemeyelim. Elimizden geldiğince yardımlarımızı yapalım.
Yardımlarımızda gizliliğe dikkat edelim. Yaptığımız ibadet ve iyiliklerde gösterişten uzak duralım. Gösteriş için yapılan işlerin hiçbir yararı yoktur.
Yüce Allah bu konuda şöyle buyurmaktadır:
“Ey iman edenler! Allah’a ve ahiret gününe inanmadığı hâlde insanlara gösteriş olsun diye malını harcayan kimse gibi, sadakalarınızı başa kakmak ve gönül kırmak suretiyle boşa çıkarmayın. Böylesinin durumu, üzerinde biraz toprak bulunan ve maruz kaldığı şiddetli yağmurun kendisini çıplak bıraktığı bir kayanın durumu gibidir. Onlar kazandıklarından hiçbir şey elde edemezler. Allah, kâfirler topluluğunu hidayete erdirmez.” (Bakara Suresi 264. Ayet)

Her hususta yardım ve iyiliklerimizi sürdürmeye çalışalım. Ahirette huzur ve rahatımız için dünyada iken önceden bir şeyler gönderelim. Bunun için elimizden gelen  güzel şeyleri yapmaya çalışalım. İbadet ve iyilik  yapalım. Bunları her zaman artırmaya çalışalım.
Şimdi sizlere bu kampanya ile ilgili bazı hususları dile getirmek istiyorum:
1-Böyle bir kampanyayı başlatan ve destekleyen herkese şükranlarımızı iletiriz.
2-Bu kampanya ile devletimizin  her zaman yanımızda olduğunu görmekteyiz.
3-Yardımların devlet eliyle yapılması, vatandaşlarımıza güven vermektedir.
4-Kampanyaya katılım tamamen istek ve arzuya göredir. Gücü olanlardan katkı beklenebilir.
5-Yardımları yaparken bunu başkalarının bilmesi gerekmez. Bu Allah korusun gösterişe girebilir. İşi riske atmamak için yardımları gizli tutmak uygun olur.
6-Ancak devlet büyüklerimiz, yöneticilerimiz ve kurumsal olanlar ve İş Adamlarımız kampanyanın önemini  ortaya koymak ve yardımseverlerin motivasyonu artırmak  için yapılan bağışlar açıklanabilir.(Yine de gösteriş ve reklam niyeti olmamak şartıyla)
7-Yapılan bağışların iyi bir yönetimle ihtiyaç sahiplerine dağıtılmalıdır.
8-Yardım yapılacaklar iyi araştırılmalı, hak edene verilmelidir. Bazı ihtiyaç sahipleri kendini ortaya çıkarmak istemez, onları belirlemeli ve yardımların yerli yerine ulaştırılması  gerekir.
9-Bu süreçte işsiz kalanlar ve mağdur olanlar tespit edilmelidir.Siyasi ve politik ve bölgesel,hemşerilik asla gösterilmemelidir.
10-Bu kampanya tarafsız komisyon ile denetlenmeli.
Bir çok madde eklene bilir.
Eğer bu kampanyayı kurallara uygun planlı, programlı,şeffaf ve hesap verilebilir olarak yapılırsa,güven oluşur.
Güven oluştuğu takdirde, buna benzer başka kampanyalar  düzenlendiğinde toplumun desteği daha kolay sağlanabilir.
Bu faaliyetlerde İyi işler çıkarılmalı ve iyi örnek olunmalıdır.
 Allah yaptığımız ve yapacağımız ibadet ve iyiliklerimizi kabul eylesin. Amin.
=Biz Bize Yeteriz Türkiye’m.
Bağış Hesapları:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder