1 Kasım 2019 Cuma

Peygamberimizin Hadis-i Şeriflerinden Mesaj Var –16


Peygamberimizin Hadis-i Şeriflerinden Mesaj Var:

İnsanın iki temel özelliği vardır. Bunlardan biri insanın maddi yönü, diğeri de manevi yönüdür.

Bu iki özellik insanı yaşama bağlar, yaşam kalitesini artırır ve onu mutlu eder. Mutlu olan insanlar sağlıklarını daha iyi korumuş olurlar.
Mutluluğumuzu artırmak ve sağlığımızı korumak için; bu iki temel özelliğimize yönelik ihtiyaçlarımızı gidermeliyiz.

Maddi ihtiyaçlar: Yeme, içme, giyinme, barınma, mal, mülk, makam, mevki, mesleki yeterlilik, evlilik vb. şeyler.

Manevi ihtiyaçlar: İnanma, bağlanma, sevme, sevilme, ibadet etme, dua, zikir, musiki vb.

İnsan genelde maddi ihtiyaçlarını elde etmek için çokça mücadele eder. Maddi ihtiyaçları için her şeyi göze alan insan bazen canını bile tehlikeye atar.

İnsanoğlu ne kadar çok mala ve zenginliğe sahip olsa da; o her zaman doyumsuz bir duygu içindedir.

İnsanın mutlu olabilmesi için manevi ihtiyaçlarını yerine getirmesi lazımdır. İnancının gereğini yapmalı ve ibadetlerini eksik etmemelidir. Manevi ihtiyaçlarını yerine getirmeyen kişiler,  mutlu olamaz.

İbadetler kişinin kendine ait özel şeyler olmasından dolayı önemlidirler. Önemli ve değerli olan şeyleri yapmak insana mutluluk ve sevinç verir.

Yaptığınız bir işin sizin için çok kıymetli olduğunu bilirseniz, o işi isteyerek ve severek yaparsınız. İnsan sevdiği işi yaparsa huzurlu olur. Huzurlu olan kişi sağlığını da korumuş olur.

Yaptığımız ibadetlerde duanın ayrı bir önemi vardır. Çünkü dua ibadetlerin özü ve özetidir.

Aynı zamanda duanın çok özel bir durumu vardır. Dua eden kişi Allah’ın karşısında kendini aciz hisseder ve Yüce Yaratıcının gücünden medet bekler.

İnsan güçlü, akıllı, yetenekli bir varlıktır. İnsan kendine çok güvenir. Aklı sayesinde bilim yoluyla birçok şeyi elde etmektedir. İnsanın güç ve yetenekleri bir noktaya kadardır. İnsanın gücünü aşan hastalık, ölüm, afetler, doğa olayları gibi birçok durum karşısında insan kendini güçsüz görür ve Yüce Allah’a dua yapmak suretiyle güç ve kuvvet bulur. O’na teslim olur, O’na boyun eğer, O’ndan yardım diler ve kendini güvende hisseder.  Böylelikle insan, Allah’ın tek güç ve kuvvet sahibi olduğunu kabul eder.

İşte bu durum Allah için çok kıymetlidir. Bu konuda, Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.)’in bir hadis-i şerifte mesajı şöyledir:

Peygamberimiz (s.a.v) şöyle buyurur: ”Allah’ın yanında duadan daha kıymetli bir şey yoktur.” 
(Tirmizi,Daavat,1.,İbni Mace,Dua,1.)

Duaya sarılalım. Her daim dua edelim.

Dualarımızda samimi olalım İnşallah!

Efkan VURAL


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder