14 Eylül 2024 Cumartesi

MEVLİD-İ NEBİ

                                       BUGÜN PEYGAMBERİMİZİN DOĞUM GÜNÜ


13 Eylül 2024 Cuma

HAFTANIN HADİSİ

 Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v)şöyle buyurur:

“Bana itaat eden, Allah’a itaat etmiş olur. Bana isyan eden de Allah’a isyan etmiş olur.”

                                Müslim, İmâre, 33.

Diyanet İşleri Başkanlığının 13.09.2024 Tarihli Cuma Hutbesi :MEVLİD-İ NEBİ

                                                      MEVLİD-İ NEBİ



Muhterem Müslümanlar!

Yarın akşam, âlemlere rahmet olarak gönderilen Peygamber Efendimiz (s.a.s.)’in dünyayı teşriflerinin yıl dönümünü idrak edeceğiz inşallah. Bizleri bir kez daha Mevlid-i Nebi’ye ulaştıran Yüce Rabbimize sonsuz hamdüsena, ümmeti olmakla şeref bulduğumuz Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa’ya salat ve selam olsun.

Aziz Müminler!

Hutbeme başlarken okuduğum ayet-i kerimede Cenâb-ı Hak şöyle buyurmaktadır: 

“Allah, müminlere kendi içlerinden bir peygamber göndermekle büyük bir lütufta bulunmuştur. O Peygamber ki, onlara Allah’ın ayetlerini okur, onları günahlardan arındırır, onlara kitabı ve hikmeti öğretir…[1]

Okuduğum hadis-i şerifte ise Allah Resûlü (s.a.s) şöyle buyurmaktadır:

“Bana itaat eden, Allah’a itaat etmiş olur. Bana isyan eden de Allah’a isyan etmiş olur.”[2]

Değerli Müslümanlar!

Allah Resûlü (s.a.s) yüce bir ahlak üzere yaratılmıştır. O, güzel ahlakı tamamlamak için gönderilmiş son peygamberdir. Sevgili Peygamberimiz (s.a.s), iman, amel ve ahlâkın birbirinden ayrılamayacağını; güzel ahlakın, hayatın her alanını kapsaması gerektiğini vurgulamıştır. İnsanın ancak ahlâkı ölçüsünde dindar ve iyi bir kul olabileceğini belirtmiştir.

Peygamber Efendimiz (s.a.s), tüm insanlık için en güzel örnektir. Rabbimize, kendimize ve çevremize karşı sorumluluklarımızı o hatırlatmıştır.  Ailemize Allah’ın bir emaneti olarak sahip çıkmamız gerektiğini o öğütlemiştir. Erdemli, ahlaklı ve onurlu bir hayatın yollarını o göstermiştir. Hak ve hakikati, adalet ve merhameti o öğretmiştir. Kadınlar ve yaşlılar hak ettikleri gerçek saygınlığa onunla ulaşmıştır. Yetim ve öksüzlerin yüzü onunla gülmüştür. Diri diri toprağa gömülen, hor ve hakir görülen kız çocukları onunla hayat bulmuştur.

Kıymetli Müminler!

Ne hazindir ki her geçen gün, insani değerlerin ayaklar altına alındığı, masum çocukların acımasızca katledildiği, her türlü kötülüğün açıkça işlendiği bir zamanda yaşıyoruz. Kalpleri kararmış, vicdanları körelmiş zalimlerin kurbanı, nazik ve narin bedenler oluyor. Böylesine bir ortamda Sevgili Peygamberimiz (s.a.s)’in sadece mevlidini anmak ve hatırasını yâd etmekle ona karşı sorumluluğumuzu asla yerine getirmiş olamayız.

Bugün bize düşen; Allah Resûlü (s.a.s)’e hakkıyla tabi olmak, bizlere bıraktığı en büyük miras olan Kur’an-ı Kerim’e ve sünnetine sımsıkı sarılmaktır. Başka Narinler’in canice katledilmemesi, başta Gazze olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki masumların canlarına kıyılmaması için Peygamberimiz (s.a.s)’in güzel ahlakını ve çağlar üstü mesajlarını insanlıkla buluşturmaktır. Barış dini İslam’ın, hayat rehberi Kur’an-ı Kerim’in, rahmet peygamberi Hz. Muhammed Mustafa (s.a.s)’in, insanlığın sığınabileceği tek liman olduğunu ısrarla anlatmaktır. Dinimizi ve dini değerlerimizi değil, dindarlığımızı yeniden sorgulamaktır. O kutlu Nebî’nin sünnet-i seniyyesinin tüm insanlık için bir kurtuluş pusulası ve bir hayat kılavuzu olduğunu unutmamaktır. İşte o zaman dünyamızda zulüm ve haksızlıklar sona erecek, insanlar güven içinde kardeşçe bir arada yaşayacaktır. Kimse kimsenin canına, malına, namus ve iffetine zarar veremeyecek, masum canlar hayatlarının baharında solmayacaktır.

Aziz Müslümanlar!

Her yıl olduğu gibi bu yıl da Mevlid Gecesi’ni içine alan haftayı Mevlid-i Nebi Haftası olarak kutlayacağız. Başkanlığımız bu yıl, Mevlid-i Nebi Haftası temasını “Peygamberimiz ve Şahsiyet İnşası” olarak belirlemiştir. Hafta boyunca gerçekleştireceğimiz programlarla Peygamberimiz (s.a.s)’in örnek hayatını anlamaya ve anlatmaya çalışacağız. Toplumumuzun her kesimine yönelik yapacağımız programlara sizleri bekliyoruz. Bu vesileyle Mevlid-i Nebi Haftamızın aziz milletimize, İslam âlemine ve tüm insanlığa hayırlı olmasını Yüce Rabbimden niyaz ediyorum.

Hutbemi Âl-i İmrân sûresi otuz birinci ayetin mealiyle bitiriyorum:

“Habibim! De ki: ‘Eğer Allah’ı seviyorsanız bana uyun ki, Allah da sizi sevsin ve günahlarınızı bağışlasın.[3]

 



[1] Âl-i İmrân, 3/164.

[2] Müslim, İmâre, 33.

[3] Âl-i İmrân, 3/31.

Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü 

10 Eylül 2024 Salı

HAFTANIN AYETİ

 Yüce Allah (c.c.) şöyle buyurmaktadır:

قُلْ هَلْ يَسْتَوِي الَّذ۪ينَ يَعْلَمُونَ وَالَّذ۪ينَ لَا يَعْلَمُونَۜ اِنَّمَا يَتَذَكَّرُ اُو۬لُوا الْاَلْبَابِ۟...


De ki: “Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?” Ancak akıl sahipleri öğüt alırlar.


8 Eylül 2024 Pazar

Narin Yarın Sınıfına Gidecekken, Mezara indirilecek.

 NARİN OKULA GİDEMEYECEK, MEZARA GİDECEK 

Bu hafta eğitim ve öğretimle ilgili yazı yazmayı düşünüyordum.

Şöyle düşünüyordum biz bağımsızlık içinde kendi ülkemizde istediğimiz yerde okulumuza giderek, eğitimimize devam edeceğiz.

Ama Filistinli din kardeşlerimiz aylardır zulüm ve işkence altında hayatlarını sürdürmeye çalışırken biz ne kadar hevesle okullarımıza gideceğiz diye düşünürken, Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde 21 Ağustos'ta kaybolan ve 19 gündür bulunamayan 8 yaşındaki Narin GÜRAN'ın  cenazesinin bulunması tüm gündemi altüst etti.

Bugün hepimizin içi yandı ve dağlandı.

8.yaşıdaki Narin'in yarın sınıf arkadaşlarıyla birlikte öğretmeniyle okulun ilk gününü yaşayacaktı. Ama maalesef Narin katletildi ve cesedi evine 1,5 km uzaklıkta çuval içinde derede bulundu. 

Artık Narin evladımız okula değil mezara gidecek.

Şimdi herkese sesleniyorum...

Narin'in yaşama hakkını nasıl elinden alıyorsunuz...Her kim iseniz.

Bunu nasıl yapabiliyorsunuz...

Allah'ın verdiği canı O'ndan başkası alamaz. Bu günahların en büyüğüdür.

Dinimizde bir insanın haksız yere öldürülmesi bütün insanlığın öldürülmesi gibidir. 

Narin'i öldüren yada öldürenler bütün çocukları ve bütün insanlığı öldürmüş gibi olmuştur.

Hepimizin yüreği yandı pişti...

Devletten ve kanunlardan korkmuyorsunuz anladık, Allahtan da mı korkmuyorsunuz. Vicdanlarınız yok mu sizin.

İnsan bir karıncaya bile dokunmamalı onun da yaşamı var, arkadaşı ,eşi anne ve babası var. Bir canlıyı yok ederken duyarlı davranmalıyız.

Bakın aylardır vicdansız İsrail  Devleti ve Ordusu Filistinli Kadın çocuk, hasta, yaşlı demeden vurup kırıp yıkıyor...

Dünya seyrediyor....Bunlar tarihin kara günleri...

Bugün Narin'in öldürülmesi gibi bir çok kanlı olaylar ve hesaplaşmalar var olmuştur....

Bunlara da biz seyirci kalıyoruz.

İçimizin yanmasından başka ne yapabiliyoruz...

Bir İnsanı haksız yere öldüren, cinayete kurban eden, tecavüz eden vb. fiillerin cezaları en ağır bir şekilde verilmeli.

Acilen kasten öldürmeler de cezaların yeniden düzenlenmesi gerekli olmuştur. Özellikle idam cezası verilmesi ŞART olmuştur.

Bu konuda T.B.M.Meclisinde görüşme açılmalı ve vicdanları rahatlatacak kanunların bir an önce çıkarılması gerekiyor....

Herkesin yaptığı yanına kâr kalıyor anlayışı artık son bulmalı....

Başka NARİN'ler ölmesin...

Huzurlu bir YAŞAM herkesin hakkı olmalı...

Filistinlilerin de Gazze'lilerin de  Uygur Türklerinin de Afrika'daki zayıflarında Arakan'lı Müslümanların da  Ukrayna ve Rusya'daki sivillerin de ve Dünyanın neresinde olursa olsun  zulüm gören kişilerin de  HUZURLU yaşamasını diliyor...Bu konuda herkesin daha fazla duyarlı olmasını istiyoruz....

Barış ve huzur dolu bir dünya için el ele...omuz omuza...

2024-2025 Eğitim ve öğretim yılının herkese hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum.


 

6 Eylül 2024 Cuma

HAFTANIN HADİSİ

 Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v)şöyle buyurur:

  إِنَّمَا بُعِثْتُ مُعَلِّماً 

“Ben, bir öğretmen olarak gönderildim.”


Dârimî, Mukaddime, 32.     

Diyanet İşleri Başkanlığının 06.09.2024 Tarihli Cuma Hutbesi :İLİM VE EĞİTİM, AHLAKLA YÜCELİR

        İLİM VE EĞİTİM, AHLAKLA YÜCELİR




Aziz Müminler!

Okuduğum ayet-i kerimede Hz. İbrâhim ve Hz. İsmâil Cenâb-ı Hakk’a şöyle niyazda bulunmuştur: Rabbimiz! İçlerinden onlara bir peygamber gönder; onlara ayetlerini okusun, kitabı ve hikmeti öğretsin ve onları her türlü kötülükten arındırsın. Şüphesiz, sen mutlak güç sahibisin, hüküm ve hikmet sahibisin.”[1]

Okuduğum hadis-i şerifte ise Peygamber Efendimiz (s.a.s) şöyle buyurmuştur: “Kim ilim için yola çıkarsa Allah ona cennete giden yolu kolaylaştırır. Melekler, ilim tahsil edenler üzerine kanatlarını gerer...”[2]

Muhterem Müslümanlar!

Yüce dinimiz İslam, kadın erkek her Müslümana ilim tahsil etmeyi asli bir vazife olarak yüklemiştir. Cenâb-ı Hak, اِقْرَأْ بِاسْمِ رَبِّكَ الَّذ۪ي خَلَقَۚ “Yaratan Rabbinin adıyla oku!”[3] buyurmuş, Allah adına ve O’nun rızası doğrultusunda okuyup öğrenmeyi bizlere emretmiştir. Sevgili Peygamberimiz (s.a.s), ilim yolunda olanları övmüş, fayda vermeyen ilimden Allah’a sığınmıştır.[4] Zira insan; kendini, Rabbini ve çevresini ilimle tanır. Yaratılış gayesini bilgiyle öğrenir. Ahlak ve fazileti, iyilik ve takvayı eğitimle kuşanır. Hakkı batıldan, hayrı şerden, doğruyu yanlıştan hikmetle ayırır.

Kıymetli Müminler!

Rabbimizin güzel isimlerinden biri de “el-Alîm”dir. O, ilmin bizatihi kaynağıdır; verdiği akıl, indirdiği kitaplar ve gönderdiği peygamberler ile insanlara bilmediklerini öğretendir. Dolayısıyla ilim; vahiyle yoğrulur, nebevi ahlakla süslenir, insanlığın hayrına kullanılırsa gerçek anlamına kavuşur. Kişiyi dünyada huzur ve mutluluğa, ahirette ebedi nimetlere ulaştırır. Hakikati öğrenen ve öğreten konumunda olan mümin ise; Kur’an ile aklı, sünnet ile hayatı, İslam ile insanlığı buluşturabildiği ölçüde sorumluluğunu yerine getirmiş olur.

Değerli Müslümanlar!

İlim ve eğitim sadece bilgi yüklenmek değildir. İlmin ve eğitimin, talim ve terbiyenin amacı, güzel ahlaktır, sâlih ameldir. İyi insan yetiştirmektir. Topluma ve insanlığa faydalı olmaktır. Herkesin huzur içinde yaşayabileceği bir dünya inşa etmektir. Şayet, ilim ve eğitim; irfanla buluşur, ahlakla yücelirse kötüler ve kötülükler toplumda yer bulamaz. Şiddetin yerine şefkat, nefretin yerine merhamet hâkim olur. İlim ve eğitim, bilim ve teknoloji, şahsi çıkar ve ihtiraslar için kullanılır ise, insani ve ahlaki değerler hiçe sayılır. Bugün Gazze’de ve dünyanın pek çok yerinde olduğu gibi korkunç silahlar ve bombalarla benzeri görülmemiş soykırım ve katliamlar yaşanır.  

Aziz Müslümanlar!

Önümüzdeki Pazartesi günü milyonlarca çocuğumuz okullarıyla buluşacak. Okullar, çocuklarımızın kimlik ve karakter gelişiminde, talim ve terbiyesinde önemli bir yere sahip olan kurumlarımızdandır. Öğretmenlerimiz ise çocuklarımızı; ilimle, imanla, güzel ahlakla, doğru ve sahih bilgi ile buluşturan, geleceğimizi inşa eden müstesna şahsiyetlerdir. Öğretmenlik, Allah Resûlü (s.a.s)’in övdüğü bir meslektir. Nitekim Peygamber Efendimiz (s.a.s),  إِنَّمَا بُعِثْتُ مُعَلِّماً “Ben, bir öğretmen olarak gönderildim.”[5] hadisiyle, öğretmenliğin önemini bizlere hatırlatmıştır. Çocuklarımızı ve gençlerimizi, milletine ve insanlığa faydalı bir nesil olarak yetiştirmek, ortak sorumluluğumuzdur. Geliniz, göz aydınlığı yavrularımızın akademik başarıları için çaba gösterdiğimiz gibi, ebedi kurtuluşları için de gayret edelim. Unutmayalım ki, zamanın şartlarına göre iyi bir eğitim almış, güzel ahlakla yetiştirilmiş bir nesil; en büyük kazancımız, en sarsılmaz gücümüz olacaktır.

Değerli Müminler!

Önümüzdeki Pazartesi günü aynı zamanda Diyanet İşleri Başkanlığımıza bağlı 4-6 yaş grubu Kur’an kurslarımız, eğitim-öğretime başlıyor. Bu sene, 16 Eylül’de başlayacak olan 7-10 yaş grubu, ihtiyaç odaklı ve uzaktan eğitim kurslarımıza da kayıtlarımız devam etmektedir. Çocuklarımızı, gençlerimizi, kadın erkek her yaştan insanımızı Kur’an kurslarımıza ve camilerimize bekliyoruz. Konuyla ilgili detaylı bilgiyi il ve ilçe müftülüklerimizden alabilirsiniz.

Bu vesileyle yeni eğitim-öğretim döneminin öğrencilerimize, öğretmenlerimize, Kur’an kursu öğreticilerimize, ailelerimize ve aziz milletimize hayırlı olmasını Yüce Rabbimden niyaz ediyorum.

Hutbemi, Peygamber Efendimiz (s.a.s)’in şu duasıyla bitiriyorum: “Allah’ım! Bana öğrettiklerinle beni faydalandır. Fayda verecek ilmi bana öğret ve ilmimi artır.”[6]

 



[1] Bakara, 2/129.

[2] Tirmizî, İlim, 19.

[3] Alak, 96/1.

[4] Müslim, Zikir, 73.

[5] Dârimî, Mukaddime, 32.

[6] Tirmizî, Deavât 128.

Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü