12 Eylül 2021 Pazar

Kur’an ayetleri aydınlatıyor-11

                             Kur’an ayetleri aydınlatıyor

Ölümün ve Hayatın Yaratılma Sebebi İmtihandır.

Yüce Allah mülkün sahibidir. O evreni yöneten en güçlü varlıktır.

Her şeyi yaratan ve düzene koyan Allah’tır. Evrende canlı cansız ne varsa hepsini bir amaç için yaratmıştır. Allah hiçbir şeyi kendi başına bırakmamıştır.

Yaratılan tüm varlıkların her birisi bir sebep ve bir hikmet için yaratılmıştır.

Allah insan oğlunu Rabbini tanıması ve O’na kulluk etmesi için yaratmıştır. Yani insanın yaratılış amacı Allah’ı tanıması ve O’na kulluk yapmasıdır.

Allah insanlara dünya hayatında “kulluk” görevinin ne olduğunu ve kulluğun gereğini peygamberleriyle bildirmiştir. İnsanlar kulluğu peygamberlerden öğrenmiştir.

Kulluğun ana ilke ve esaslarını içeren kutsal metinler peygamberler aracılığıyla insanlara gönderilmiştir. İnsanlar zaman içinde kutsal metinleri önemsemeyip kulluktan uzak yaşamaya çalışmışlar ve hatta kutsal metinleri kendi istekleri doğrultusunda değiştirmişlerdir.

Süreç kesilmeden son peygamber Hz.Muhammed’e kadar kutsal metinler gönderilmiştir. Son din ve son kutsal kitabın kıyamete kadar hüküm süreceği bildirilmiş ve kulluğun gereği Hz. Muhammed tarafından öğretilmiştir.

Allah insanları son elçisi Hz.Muhammed’e gönderdiği kutsal kitabı Kur’an-ı Kerimle uyarıyor ve aydınlatıyor.

İnsanlardan kimlerin kulluk görevlerini daha iyi yaptığını, iyi ve güzel işleri kimin daha güzel yaptığını tespit etmek ve sınamak için Allah ölümü ve hayatı yaratmıştır.

Bu konuda Kur’an-ı Kerim’de Allah bizi şöyle aydınlatır:

Yüce Allah Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurmaktadır:

O, hanginizin daha güzel amel yapacağını sınamak için ölümü ve hayatı yaratandır. O, mutlak güç sahibidir, çok bağışlayandır.” 

(Mülk Sûresi,2. Ayet)

Allah insanları yokken bir ölü gibi iken yaratıp, hayatı vermesi onları denemek ve sınamak içindir. Kimin daha iyi amel yapacağını tespit etmek için hayatı ve ölümü yaratmıştır.

Allah bu dünya hayatı sınavında yaptıklarımızı değerlendirip, ahirette karşılığını verecektir.

Bu hayat sınavında kimin daha iyi ve güzel davranışlar sergileyeceğini tespit etmek ve insanı kendi yaptıklarında şahit tutmak suretiyle hayat ve ölümü yaratmıştır.

Dünya hayatının son bulmasıyla insanın ikinci ve sonsuz hayatı başlayacaktır. Dünya hayatında kim daha güzel ve iyi amel (güzel işler) yaparsa ve kulluğunu en güzel biçimde yerine getirirse ahirette cennetle ödüllendirecektir.

Dünya hayatında insanların yaptığı kötü ve çirkin davranışlar ve özellikle kul hakları ile işlenen günahların karşılığında ahirette ceza olarak cehennem verilecektir.

İşte cennetlikleri ve cehennemlikleri tespit edip belirlemek üzere Allah ölümü ve hayatı yarattı.

Ne mutlu Allah’ın razı olduğu  bir dünya hayatını geçirip, ahirette kurtuluşa erenlere…

 Efkan VURAL

 Bu Yazı Aşağıdaki Web Sitelerinde Yayınlanmıştır:

Milliyet Blog: 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder