30 Ağustos 2019 Cuma

30 Ağustos Zafer Bayramının Düşündürdükleri

30 Ağustos Zafer Bayramının Düşündürdükleri

Her yıl muntazam bir şekilde 30 Ağustos Zafer Bayramını kutlarız.
Bu yıl da Zafer Bayramımızı güzel bir şekilde kutladık.  Bayram münasebetiyle Yurdumuzun her köşesinde çeşitli etkinlikler düzenlenerek tarih şuurumuz gelişmiş oldu.
30 Ağustos Zafer Bayramı vesilesiyle şunları düşünerek tarih bilincimizi kuvvetlendirmiş oluruz.
30 Ağustos Zafer Bayramı Türk tarihindeki kazanılmış olan en kıymetli zaferlerdendir.
Bu zafer Türk milletinin azmi ile Baş Komutan Mustafa Kemal ATATÜRK'ün önderliğinde kazanılmıştır.
Başkomutanlık Meydan Muharebesi adıyla da bilinen Büyük Taarruz'un başarıyla sonuçlanmasının ardından Yunan Orduları İzmir'e kadar takip edildi ve 9 Eylül 1922'de İzmir'in kurtarılmasıyla Türk toprakları Yunan işgalinden kurtarıldı. Daha sonra İşgal birlikleri ülke sınırlarını terk etmişlerdir.
Büyük Taarruz, Kurtuluş Savaşı sırasında Türk ordusunun işgalci kuvvetlere kesin ve son hamleyi gerçekleştirmek ve düşman birlikleri Anadolu'dan atmak için planlanmış  bir harekâttı. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 20 Temmuz 1922'deki oturumunda kendisine dördüncü kez Başkomutanlık yetkisi verilen Mustafa Kemal Atatürk, taarruz kararını Haziran ayında aldı ve hazırlıkları gizli olarak yürüttü. Büyük Taarruz, Ağustos'un 26'sını 27'sine bağlayan gece Afyon'da başladı, kuşatılan düşman birliklerinin, Mustafa Kemal Paşa'nın idare ettiği Dumlupınar Meydan Muharebesi'nde imha edilmesi ile Türk ordusunun zaferiyle sonuçlandı.
Başkomutanlık Meydan Muharebesi olarak da bilinen Büyük Taarruz,26 Ağustos 1922'de başlamış, 30 Ağustos'ta Dumlupınar'da Gazi Mustafa Kemal Paşa'nın başkumandanlığında zaferle sonuçlanmıştı.
Bu zaferle sadece vatanın düşman işgalinden tamamen kurtulması sağlanmakla kalınmamış 1920'de Meclis'in açılmasıyla fiilen kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nin ilelebet payidar kalacağı  da kanıtlamıştır.



Zafer Bayramı ile bizler tarihimizdeki önemli şahsiyetleri hatıramızdan geçirerek geçmişimizin büyüklüğünü düşünürüz. Ve geleceğe çok çalışarak güvenle adım atarız. Geçmişimizdeki bazı önemli şahsiyetleri şöyle sıralayabiliriz.
Büyük Hun Hakanı Mete Han,Kürşad ve Çerileri,Atilla,Bumin Kağan, Anadolu'yu bize yurt yapan Selçuklu Sultanı Alparslan,  Ertuğrul Gazi, Osmanlı Beyliğini Kuran Osman Bey, Orhan Bey, Çelebi Mehmet, Murat Hüdavendigar, Fatih Sultan Mehmet Han, Yavuz Sultan Selim Han, Kanuni Sultan Süleyman ve diğer Sultanlar, Çanakkale savaşı komutanları,Kurtuluş savaşı komutanları , Atatürk ve silah arkadaşları, Fevzi Paşa,Kazım Kara Bekir Paşa, Rauf Paşa, İsmet Paşa ve isimlerini sayamadığımız tüm kahramanlarımız... Şehitlerimiz  ve Gazilerimiz....
İşte biz çok büyük bir milletin çocuklarıyız. Bunu hepimiz çok iyi bilmeliyiz.
Kendimizi hiç bir zaman küçük görmeyeceğiz.
Bizler çok çalışıp, çok okuyup, çok düşünmeliyiz.
Bilimsel çalışmalara önem vermeliyiz.
Teknolojik olarak çok ilerlemeliyiz.
Kendi teknolojimizi kurmalıyız.
Kendi savaş donanımımızı oluşturmalıyız.
Savunmamızı çok güçlü bir hale getirmeliyiz.
En güçlü orduya sahip olmalıyız. Bunun için ekonomimizin iyi olması lazım. Hep beraber ülke ekonomisine katkı sağlamalıyız.
Hepimiz tasarrufa önem vermeliyiz. Lüks tüketimden uzak durmalıyız.
Tabii ki, devleti yönetenlerde bize örnek olmalıdır. Onlar her şeyden önce çok çalışıp gayret göstertmeliler. Devlet malını kullanırken bir toplu iğnenin dahi hesabını vereceklerini düşünmelidirler. Tasarrufu uygulamalılar ve asla israf etmemelidirler. Lüks ve gereksiz harcamalardan uzak durmalıdırlar...
Hep beraber daha güzel günlere inşallah....

Efkan VURAL

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder