14 Mayıs 2020 Perşembe

Peygamberimizin Hadis-i Şeriflerinden Mesaj Var –18



Peygamberimizin Hadis-i Şeriflerinden Mesaj Var



Yaşamımızı sürdürürken hiçbir kişiye zarar vermemeye dikkat etmeliyiz. İyi bir Müslüman kimseye kötülük yapmaz ve hiçbir varlığa hor davranmaz.

Kendi işlerimizi başkalarına yaptırmamalıyız. Kendi işimizi kendimiz görmeliyiz. Kişisel menfaatlerimizi temin için başkalarını kullanmamalıyız.

Sorumlu olduğumuz bir görevi yerine getirirken karşımızdakileri üzmemeye ve kırmamaya özen göstermeliyiz.

Resmi görevli olan kimseler muhataplarının iş ve işlemlerini kolaylaştırmalıdır. Onlara karşı zorluk ve meşakkat çıkarmamalıdır.

Bir kısım kimselerden şöyle yakınmalar duyarız:
Falan yerde,falan kurumda,falan dairede işimi yapmadılar,zorluk çıkardılar. Bugün git yarın gel dediler. Tekrar gittim şunlar eksik, tamamla da gel diler….

Bu ve benzeri davranışlar insanları çileden çıkarıyorlar… Hatta işinizi görmek için torpil veya rüşvet söz konusu olduğu duyulmaktadır.

İşte bunlar ,insanlara verilen işkenceler ve meşakkatler kul hakkına girmektedir.

Resmi olsun özel olsun herhangi bir iş hususunda insanlara karşı iyi davranmalıyız, işlerini kolaylaştırmalıyız,yardım etmeliyiz  ve onlara yol göstermeliyiz.

İnsanların hak ve hukuklarını gözetlemeliyiz. 

Yaptığımız iş ve davranışlarda özellikle “kul hakkına” dikkat etmeliyiz.

Hareketlerimizde ölçülü olursak, kul hakkına riayet edersek kimseye sıkıntı vermemiş oluruz. Bu şekilde de Allah’ın sevdiği bir kul olabiliriz.

Yok eğer, yaptığımız davranışlarla başkalarına meşakkat çıkarır ve zarar verirsek, Allah’ta bize zarar verir. Bundan dolayı olumsuzluklar yaşarız.

Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.)’in bir hadis-i şerifte mesajı şöyledir:

Peygamberimiz (s.a.v) şöyle buyurur: “(Bir kimseye) zarar  verene Allah’ta zarar verir.Meşakkat verene Allah’ta meşakkat verir.” (Tirmizi,Birr ve Sıla,27.)

Efkan VURAL


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder