15 Mart 2019 Cuma

Artık .Ayasofya Açılsın: Önemli Bir Öneri




Ayasofya Açılsın: Önemli Bir Öneri

Ayasofya  İstanbulumuzun  ve ülkemizin önemli bir  tarihi eseridir. Elbette Ayasofya Bizanslıların eseridir. Hristiyanlar için ayrı bir öneme sahiptir.  
Bizim içinde Ayasofya çok önemlidir. İstanbulun Fethinin simgesidir. Büyük Kağan Fatih Sultan Mehmet Han İstanbulu  fethettikten sonra fethin mührü olarak Ayasofya Kilisesini  Camiye çevirmiştir. Fethedilen yerlerdeki en büyük mabedin Camiye çevrilmesi  gelenek haline gelmişti. İşte Ayasofya da bu geleneğe uygun olarak Camiye dönüştürülerek  Fethin simgesi olmuştur. Bu şekilde  Kilise Camiye dönüştürülerek asırlarca Ayasofya  Camii  adını taşımıştır.
1934 yılından itibaren Ayasofya müze olarak  günümüze kadar gelmiştir. Müzeye dönüştürülme sürecinde çeşitli iddialar yazılıp çizilmektedir. Bazı zamanlarda ibadet edilen bölümün açık tutulması tartışmaları olmuştur. Süleyman DEMİREL Küçük  bir bölümünü ibadete açmıştı. Daha sonra  tekrar bu bölümde kapatıldı.
Ayasofyanın açılıp açılmaması sürekli tartışma konusu  olmaya  devam etmiştir.  Günümüzde de bu konu sıcaklığını korumaktadır.
Acizane bir teklifim var:
Ayasofya ‘yı  bütünüyle bu tartışmalardan  uzaklaştırıp, siyasi bir malzeme yapmadan tarafsız bir komisyon kurularak, Ayasofyay’ı  eski haline dönüştürebiliriz. Fatih Sultan Mehmet Han’ın vakfiyesine uygun olarak ve Büyük Sultan Fatih’in hatırasına hürmet ederek Ayasofya'yı tekrar Camiye  dönüştürerek ibadete açalım;
Ama  esas teklifim Şudur:
Ayasofyanın tarihi eser olarak  hiçbir zerresine zarar vermeden Camiye dönüştürelim.  Teknoloji çağındayız. Teknik olarak  ışıklı görsellerle hiçbir şeye zarar vermeden  ibadet anında cemaatle namaz kılarken islami motiflerle dizayn edilmesi. Namaz sonrasında müze olarak tekrar orijinal haline getirilmesi...
Bu yapılabilir....
Ziyaretçilerden de ücret alınmalıdır. Ülkemize ve devletimize de maddi yönden katkı  sağlanmalıdır.
Evet muhakkak Ayasofya Camii  açılmalı..
Ayasofyanın tekrar  Cami olarak açılması Türk ve İslam aleminin özlemidir.
Ve aynı zaman da bu, Fatih Sultan Mehmet Han’ın hatırasına saygıdır.
Bunu yapabilirsek Hem bu büyük tarihi eseri  korumuş oluruz , hem de gururumuzu ve dolayısıyla varlığımızı  korumuş oluruz.

Efkan VURAL




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder