16 Ocak 2022 Pazar

Kur’an ayetleri aydınlatıyor-14

        Kur’an ayetleri aydınlatıyor-14

          Her Şey Allah’ı Tespih Eder

         Uçsuz bucaksız evrende ne varsa hepsinin varoluşunun bir    sebebi ve hikmeti vardır. Boş yere yaratılmayan varlıkların özel bir takım yaratılma sebep ve hikmetleri vardır.

Özel görevleri yanında her varlığın ortak önemli bir görevi daha vardır. O görev Yüce yaratıcıyı zikredip tespih etmektir. Her varlığın bazı görev ve sorumlulukları vardır. Bunlara birkaç örnek vermek istiyorum:

Güneş, dünyaya ve canlılara ışık, ısı ve enerji gönderir.

Ay geceleyin ışık saçar ve yol gösterir.

Bulutlar yağmuru yağmasına sebep olur.

Toprağın ürünlerin oluşmasına yardım etmesi vb. tüm varlıkların görevleri ve sorumlulukları vardır. Bütün bu görevlerin yanında  varlıkların en önemli görevlerinden bir tanesi de Allah’ı tespih etmektir.

Yüce Allah bu konuda Kur’an’da bizi bir ayette şöyle aydınlatır:  

Yüce Allah Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurmaktadır: “Göklerdeki ve yerdeki her şey, mülkün sahibi, mukaddes, mutlak güç sahibi, hüküm ve hikmet sahibi olan Allah’ı tespih eder.” (Cuma Suresi,1. Ayet)

Bizim dışımızdaki diğer varlıkların zikir ve tespihlerini anlayamayız. Bunların tespih ettiklerini Yüce Allah şöyle haber vermektedir: “Yedi gök, yer ve bunların içinde bulunanlar Allah’ı tespih ederler. Her şey O’nu hamd ile tespih eder. Ancak, siz onların tespihlerini anlamazsınız. O, halîm’dir (hemen cezalandırmaz, mühlet verir), çok bağışlayandır.” (İsrâ Suresi 44. Ayet)

Allah bizi Kur’an aracılığıyla bu şekilde aydınlatmak suretiyle bizden şöyle düşünmemizi istemektedir.

Her şey Aziz ve hikmet sahibi, mutlak güç sahibi Allah’ı tespih etmektedir. Onlar Allah’ı zikredip tespih ediyorlar da siz niye tespih yapmıyorsunuz. Bunun için de Allah’ı zikredip tespih etmeliyiz.

Ne mutlu her daim Allah’ı zikredip tespih yapanlara.

Ne mutlu Allah’ın kendisini her daim gördüğüne ve koruduğuna inanarak O’na yönelenlere…

Ne mutlu her yaptığı işten Allah’ın memnun kaldığı kimselere…


Efkan VURAL

Bu Yazı Aşağıdaki Web Sitelerinde Yayınlanmıştır:

Milliyet Blog: 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder