15 Ocak 2018 Pazartesi

Peygamberimizin Hadis-i Şeriflerinden Mesaj Var – 4







Peygamberimizin  Hadis-i Şeriflerinden Mesaj Var  – 4

Bütün davranışlarımızda tam ve mükemmel olmamız zordur. Yaptığımız ve yapacağımız şeylerde mükemmele ulaşmak herkesin arzu ettiği bir durumdur.

Davranışlarımızda hatalarımız ve eksikliklerimiz olabilir. İnsanlar bazan bilinçsiz  hareket edebilir ve  hata edebilirler. Yaptıkları davranışları kontrol edemeyebilirler.

Kişilerin  yaptığı hata ve yanlışlıkları hoşgörü ile karşılamak uygun olur.
Hatalı ve ayıp davranışları sergileyenleri  düzgün bir şekilde uyarmalıyız. Uyarıların rencide edici olmamasına dikkat etmeliyiz.

Yapılan yanlışlıkları ,hataları ve ayıpları  toplum içinde kimsenin yüzüne vurmamalıyız. Yapıcı,onarıcı,affedici ve hoşgörülü olmaya çalışmalıyız.
Bizler kuluz, elbette hatalarımız olabilir. Hata ve yanlışlıklarımızı ısrarla devam ettirmemeliyiz.

Hatalarımızı, kusurlarımızı bize hatırlatanlara darılmamalıyız. Onların uyarılarına kulak vermeliyiz.

Toplıum içinde hiçbir kimsenin ayıbını, kusuunu  ve hatasını  açık ve gizli bir şekilde ortaya çıkarmamalıyız. Ayıp ve kusurlu davranışları örtmeye çalışmalıyız. Kusurlarında ısrarlı davrananları  ise  ciddi bir şekilde yapıcı olarak uyarlamalıyız.

Bir kimseyi utandırmamak için ayıbını örtersek, Yüce Allahta bizim ayıbımız örter. Tabii ki, bu  kusurlu davranışların kul hakkına girmemesi gerekir. Kul hakkına giren kusurlu davranışlar bunun dışında tutulmalıdır.

Hiçbir kimsenin ayıp ve kusurunu araştırmamalıyız. Başkalarının kusurlarını ortaya çıkararak kimseyi rencide etmemeliyiz. Başkalarının kusurlarını görmek yerine kendi kusur ve hatalarımıza bakmalıyız.

Başkalarının kusurlarını görmemezlikten gelelim ki, Allah’ta bizim kusurlarımızı affetsin inşallah...




Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.)’in  hadis-i  şeriflerdeki  mesajı  şöyledir:
Peygamberimiz (s.a.v.) buyuruyor ki, “ Her hangi bir kişi dünyada diğer bir kişinin ayıbını örterse Allah'ta’kıyamet gününde onun ayıbını örter.”  (Müslim,Birr,72.)
Ne mutlu kıyamet gününde  ayıpları örtünenlere...


Efkan VURAL


Bu Yazı Aşağıdaki Web Sitelerinde Yayınlanmıştır:


Milliyet Blog:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder